Çakıl Taşının Öyküsü

Nehirler, yerçekimi nedeniyle dağ ve tepelerden vadilere doğru hareket eden suların birleşimi ile oluşarak yüzlerce,hatta binlerce kilometrelik yol sonunda göl,deniz veya okyanuslara akarlar. Nehirlerin aktığı vadilerin kenarlarındaki dağ ve yamaçlarda yer alan kayaçlardan çeşitli tektonik olaylar,ısı değişimleri,şiddetli yağmurların meydana getirdiği erozyon sonucu kopan kaya parçaları vadinin altında akan nehirlere yuvarlanır.
Suyun değişken debisiyle hareket eden bu kayalar birbirlerine çarparak irili ufaklı parçalara bölünür.
Zamanla ters orantılı en büyük aşındırıcı olan su, bu parçaları binlerce yıla varan bir zaman diliminde yuvarlak yüzeyli tombik dere taşlarına dönüştürür. Yolun sonunda bu taşlar akarsu deltalarında silisyum,kalsiyum karbonat ve aragonitten oluşan kumsal sahil şeridi ile buluşur.
İşte bu aşamada çakıl taşının nihai formuna ulaşması için görevi dalgalar devralır. Uzun bir zaman diliminde dalgalar çakıl taşlarını defalarca kumsala sürükleyip tekrar geri çekerler.
Devinim sürecinde tombik formdaki çakıllar kumsal üzerindeki sürtünme hareketi sonucu bir nevi zımparalanarak yassı ve eliptik forma dönüşürler. Çakıl mozaik yapımında kullanılan çakıl taşları tek tek göz ile seçilerek toplanarak yine tek tek el ile hazırlanan zemine dizilir.
Renklerine göre nebati ya da geometrik desenlerden oluşan döşemeler oluşturulur. Sonuçta binlerce yıl süren yolculuk Çakıl Mozaik Sanatı adıyla medeniyet mirası haline dönüşür.

Projeniz Hakkında Konuşalım

39 yıllık deneyimi ile lider firma olan Matüsan, çakıl mozaik (podima döşeme), fileli çakıl imalat ve uygulamaları ile Türkiye ve dünya çapındaki firmaların güvenilir ortağı olmuştur.Sizlere hizmet verebilmemiz için bizlerle iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.

Hemen İletişime Geçin